

Werbena cytrynowa
Werbena cytrynowa, inaczej zwana lippią trójlistną, pochodzi z terenów Ameryki Środkowej i Południowej, a obecnie uprawiana jest również w Europie czy Chinach. Werbena cytrynowa to przyprawa szeroko rozpowszechniona w Europie i dodawana na przykład do owocowych napojów lub herbat. Liście werbeny cytrynowej można kupić zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej – zawsze zachowują swój aromat i smak.
Werbena cytrynowa – uprawa
Warunki, w których werbena cytrynowa czuje się najlepiej, to pełne słońce, bogata w składniki mineralne gleba (także doniczkowa), regularne podlewanie i nawożenie. Werbena cytrynowa, ze względu na swoje pochodzenie, powinna zimować w domu. Gdy światła jest mało, werbena cytrynowa może tracić liście – nie należy się tym zbytnio przejmować, ponieważ jest to zwykły okres uśpienia. Można mu zapobiec poprzez codzienne, sztuczne naświetlanie (18 godzin na dobę).
Werbena cytrynowa – zastosowanie
Werbena cytrynowa jest szeroko stosowana w kuchni jako dodatek do napojów, deserów, sałatek czy zup rybnych. Intensywny smak liści sprawia, że przy dodawaniu werbeny cytrynowej do potraw należy być ostrożnym. Werbena cytrynowa ma również zastosowanie w medycynie – jej zaparzone liście pomagają w zwalczeniu gorączki i przeziębienia.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.