

Kolendra wietnamska w doniczce
Kolendra wietnamska w doniczce jest ziołem pochodzącym z terenów Azji Południowej i Południowo-Wschodniej. Kolendra wietnamska w doniczce to wieloletnia roślina, która jednak nie zimuje w naszym klimacie wprost w ziemi, polubi za to uprawę w doniczce. Kolendra wietnamska w doniczce posiada korzenny zapach z lekką cytrynową nutą, w smaku zaś jest nieco pikantna.
Kolendra wietnamska w doniczce – uprawa
Kolendra wietnamska w doniczce lubi ciepłe i jasne stanowiska, a jednocześnie nie może stać bezpośrednio w słońcu, najlepiej więc poczuje się w półcieniu. Lekko osłonięty parapet, trawnik pod drzewami – to idealne miejsca dla kolendry wietnamskiej w doniczce. Kiedy lato ma się ku końcowi, a temperatury spadają poniżej 6 stopni, kolendrę wietnamską w doniczce należy przenieść do pomieszczenia. Kolendra wietnamska w doniczce potrzebuje bogatej w składniki mineralne i doskonale przepuszczalnej gleby oraz obfitego podlewania (przesuszenie jej nie służy).
Kolendra wietnamska w doniczce – zastosowanie
Najbardziej powszechnym zastosowaniem kolendry wietnamskiej w doniczce jest używanie jej jako przyprawy do zup, sałatek czy dań mięsnych. Kolendra wietnamska w doniczce bywa jednak również lekarstwem wspomagającym trawienie, obniżającym gorączkę, łagodzącym ból brzucha i mdłości towarzyszące niestrawności. Ekstrakt z liści kolendry wietnamskiej w doniczce zawiera nie tylko olejki eteryczne wykorzystywane w przemyśle spożywczym i kosmetycznym, ale również proteiny, witaminy C i E, żelazo oraz wapń.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.