

Kapary w doniczce
Kapary kojarzymy najczęściej z produktami gotowymi, stojącymi w sklepie na półce z konserwowanymi warzywami. Jednak coraz częściej kapary w doniczce stają się również elementem domowych upraw. Ze względu na swoje walory smakowe (przypominają nieco musztardę z pieprzem pąki kaparów są wyśmienitym dodatkiem do potraw, które wymagają podkreślenia czy zaostrzenia smaku. Warto też wspomnieć o właściwościach zdrowotnych – kapary w doniczce wykazują działanie przeciwzapalne, doskonale wpływają na trawienie oraz pobudzają apetyt.
Kapary w doniczce – charakterystyka
Roślina ta jest bardzo rozpowszechniona w strefie tropikalnej – wyróżniono tam aż 250 gatunków kaparów. Pochodzi z rodziny kapustowatych, występuje w charakterze drzewa, krzewu lub pnącza. Zarówno kapary w doniczce, jak i ich wolno rosnący kuzyni, odznaczają się pewną cechą – ich kwiaty kwitną tylko przez jeden dzień, a roślina od razu wydaje owoc. Kapary w doniczce mają kwiaty barwy białej, różowej, kremowej lub beżowej, a ich zapach jest łatwo wyczuwalny; owoce natomiast są podłużnego kształtu.
Kapary w doniczce – uprawa
Podstawową cechą, dla której kapary w doniczce stały się popularną rośliną, jest łatwość w uprawie. Nie potrzebuje specjalnej gleby, dobrze urośnie również na podłożu, które nie posiada wielu wartości odżywczych. Jednak podobnie jak inne rośliny tropikalne, potrzebuje ciepłego miejsca do wzrostu. Dlatego uprawia się go w szklarniach – ale domowym zaciszem również nie pogardzi. W miesiącach letnich kapary w doniczce można umieścić na balkonie lub w ogrodzie.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.