

Drzewo laurowe
Drzewo laurowe, czyli inaczej wawrzyn szlachetny, to krzew lub małe drzewo pochodzenia śródziemnomorskiego. Liście tworzą zwartą koronę, a samo drzewo laurowe w doniczce dorasta do 2 metrów wysokości. Warto zainwestować w drzewo laurowe nie tylko ze względu na jego egzotyczny wygląd, ale także na właściwości smakowe – suszone listki laurowe doskonale komponują się z różnymi potrawami.
Drzewo laurowe – uprawa
Drzewo laurowe pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, dlatego, tak jak wszystkie tamtejsze rośliny, lubi miejsca ciepłe i nasłonecznione. Jeśli uprawiamy drzewo laurowe na balkonie, tarasie lub w ogrodzie, warto zadbać, by stało w miejscu osłoniętym od wiatru. Na czas zimowania drzewo laurowe powinno powędrować do jasnego, chłodniejszego pomieszczenia. Podlewanie jest uwarunkowane porą roku. Wiosną i latem podlewamy drzewo laurowe regularnie oraz zraszamy liście, jesienią pozwalamy ziemi nieco przeschnąć, a zimą bardziej ograniczamy nawadnianie, nie przesuszając rośliny.
Drzewo laurowe – zastosowanie
Drzewo laurowe jest cenioną przyprawą nadającą się niemal do każdej potrawy, w szczególności zup i pieczonych mięs. Jednak oprócz tego drzewo laurowe stosowane jest jako lekarstwo w przypadku kaszlu, zaburzeń ukrwienia, chorób skóry i reumatyzmu. Drzewo laurowe ma aromatyczne liście, które, włożone do szafki z żywnością, odstraszają pasożyty.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.