

Cząber w doniczce
Cząber w doniczce jest jednoroczną rośliną wykorzystywaną w kuchni jako przyprawa oraz w medycynie – jako naturalne lekarstwo. Ojczyzną rośliny jest rejon Morza Śródziemnego, cząber w doniczce występuje także w Azji Mniejszej oraz Indiach Wschodnich. Cząber w doniczce znano już w starożytnym Rzymie, gdzie był cenioną przyprawą oraz medykamentem. W średniowieczu cząber w doniczce często spotykany był w przyklasztornych ogrodach.
Cząber w doniczce – zastosowanie
Cząber w doniczce może być zarówno przydatną ozdobą kuchni, jak i ogrodowym ziołem. Ogrodnicy wyróżniają dwie odmiany cząbru w doniczce – niemiecki, dorastający do 60 cm, z rzadkimi liśćmi i małą ilością kwiatów oraz francuski, osiągający wysokość do 45 cm, z dużą ilością liści i bogactwem kwiatów. Cząber w doniczce można umiejscowić na balkonie albo tarasie, ale warto, by miejsca te znajdowały się blisko kuchni, aby zawsze móc dodać cząber w doniczce do gotowanej właśnie potrawy.
Cząber w doniczce – uprawa
Cząber w doniczce jest prosty w uprawie i pielęgnacji. Wystarczy regularnie podlewać cząber w doniczce i wyrywać wyrastające obok chwasty. Warto postawić cząber w doniczce na parapecie okiennym – będzie miał dobry dostęp do słońca i jednocześnie zostanie osłonięty od wiatru. Nie straszna mu susza, cząber w doniczce może rosnąć nawet na glebie ubogiej w składniki mineralne. Nie jest konieczne także jego nawożenie; jedynie czasem można wspomóc cząber w doniczce naturalnym humusem.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.